Projecte de:

paisatges-vius-mini

amb la col·laboració del Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre

S.O.S. Samaruc

Recuperació de llacunes litorals per a la conservació d’un peix en perill crític d’extinció

El samaruc (Valencia hispanica) és un petit peix ciprinodòntid, endèmic dels estanys litorals del Sud de Catalunya i del País Valencià. Es troba en greu perill d’extinció per la degradació del seu hàbitat i per la competència amb la gambúsia, un peix invasor.

Samaruc (Valencia hispanica) ©Ferran Aguilar

Samaruc (Valencia hispanica) ©Ferran Aguilar

Actualment, els estanys litorals de L’Ametlla de Mar (Baix Ebre) són refugi de bona part de les poblacions mundials de samaruc, pel seu bon estat ecològic i per la poca presència de gambúsia. En aquests estanys també trobem nuclis de fartet (Aphanius iberus), un altre peix ciprinodòntid ibèric, que es troba també amenaçat, si bé la seva situació no és tan crítica com la del samaruc.

L’extraordinari valor de les llacunes litorals

Torrent del Pi

Aigües transparents de Torrent del Pi, Agost 2017

Els estanys litorals són considerats hàbitats d’interès prioritari per la Unió Europea (*1150 Llacunes litorals). Moltes de les llacunes litorals europees o bé han desaparegut o bé es troben degradades.

A L’Ametlla de Mar trobem llacunes molt ben conservades, d’aigües transparents, poblades per plantes aquàtiques com l’asprella (Chara hispida) i l’embolicada (Potamogeton pectinatus). Són llacunes d’origen freàtic amb influència marina, situades a la desembocadura de rambles mediterrànies, i envoltades per jonqueres, canyissars i una rica vegetació dunar.

Llacuna del port de l'estany © Jordi Alay

Llacuna del Port de l’Estany © Jordi Alay

Actuacions

Totes les excavacions s’han efectuat seguint les indicacions d’estudis hidrogeològics encarregats específicament per al projecte. Les llacunes restaurades s’han inundat de forma natural. S’en fa el seguiment de l’estat ecològic i dels organismes aquàtics (mostreigs bimensuals, aplicació dels índexs QAELS e2010 i ECELS). (enllaç a la memòria tècnica)

  1. L’Estany Tort. Restauració de l’estany (gener 2015), desaparegut a finals dels anys 70 per colmatació i activitat humana. Alliberament (maig 2016) de samarucs procedents de la cria en captivitat a les instal·lacions del Centre Ictiològic de Poblenou del Delta.
  2. Llacuna del Port de l’Estany. Restauració de la llacuna, desapareguda per colmatació i desconnectada del mar a causa de la construcció d’una carretera. Es preveu l’alliberament de fartets la primavera de 2017.
  3. Llacuna de Torrent del Pi. Ampliació de la làmina d’aigua d’aquesta llacuna, en ràpid procés de colmatació.
  4. Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de L’Ebre Suport en forma de materials i equips.

Informe tècnic d’actuació 2015

– descarregar informe tècnic

Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de L’Ametlla de Mar, de la Generalitat de Catalunya (Departament de Territori i Sostenibilitat) i de la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Medio Ambiente).

ajuntament-ametlla fundacionbiodiversidad gene-deptsostenibilitat

This post is also available in: English